profile

De Katsulent

Mijn 'little secret' dat ik alleen aan jou verklap - Goed mews!

Published 8 months ago • 4 min read

De Katsulent

Hey catlover!

Hey Reader!

Het is weer tijd voor een goed mews en dus hopelijk een glimlach op je gezicht.

Lees zeker helemaal tot het einde, want daar verklap ik mijn geheimpje. Ik kan er niet meer over zwijgen 😅. Maar eerst beantwoord ik een vraag die me regelmatig gesteld wordt.

Happy reading!

Liefs
Sonja


Is onze huiskat een kleine tijger?

Ik krijg regelmatig de vraag of onze katten afstammen van tijgers of leeuwen. Wel nee of ja een beetje, maar toch niet echt … Het antwoord is simpel of misschien toch niet? Als dit je interesseert, ik probeer het hieronder uit te leggen. Indien de nitty gritty niet zo je ding is, scroll gerust verder 😉

Leeuwen, tijgers, luipaarden, lynxen … het zijn allemaal katachtigen. Maar stamt onze huiskat af van deze grote katten? Want onze kat lijkt toch wel erg veel op een tijger, nietwaar?

De katachtigen behoren allemaal tot dezelfde familie, de felidae. Binnen het dierenrijk heb je o.a. de klasse zoogdieren en binnen deze klasse, de orde carnivoren (vleeseters). Binnen die orde heb je de familie katachtigen. Ze hebben heel wat dingen gemeen. Het zijn allemaal stricte vleeseters, ze houden van klimmen en krabben, ze zijn dol op dozen …

Op een bepaald moment in de evolutie (zo’n 11 miljoen jaar geleden) zijn er twee takken ontstaan, namelijk de pantherinae, de grote katten zeg maar en de felinae, de middelgrote en kleine katten. Binnen deze tak vind je de wilde kat terug, de voorouder van onze huiskat.

Dus ja, tijgers en katten zijn familie van elkaar, maar in het 9e knoopsgat. De rechtstreekse voorouder van onze huiskat is de Afrikaanse/Arabische kat: Felis Sylvestris Lybica - daarnaast heb je nog andere soorten en rassen, maar daar zal ik niet over uitwijden 🤓.

Katten hebben ongeveer 95% DNA gemeen met tijgers, maar dat betekent dus niet dat je kat 95% tijger is. Zeker niet als je weet dat wij mensen zo’n 60% van ons DNA gemeen hebben met een fruitvlieg 🤪

Weetje

Zowel grote katten als kleine katten kunnen spinnen.

Tijgers dus ook, maar enkel als ze uitademen.


Quiz: Ken jij dit kattenras?

Het antwoord vind je onderaan ☺️


FACT & FIGURES

In Europa zijn 26% van de gezinnen cat parents van 127 miljoen katten. Dit betekent dat de kat het populairste huisdier in Europa is - op de voet gevolgd door de hond (25%).

Bron: fediaf 2023


SAVE THE DATES!

  • woensdag 4 oktober 2023

Ik heb een heel leuke vraag gekregen van de stad Hasselt. Naar aanleiding van werelddierendag mag ik er een lezing houden over 'gelukkige samenleven met je kat' 🤩. Op woensdag 4 oktober, op domein Kiewit kan je mij om 16u00 vinden in zaal 3. Het uurtje voor mij is er een sessie EHBO bij huisdieren. Misschien ook leuk om te volgen!

Domein Kiewit - zaal 3
Putvennestraat 108
3500 Hasselt
16u00 - 17u00

  • zaterdag en zondag, 7 en 8 oktober 2023

Dit weekend ben ik te vinden op de opendeur van vzw Dieren in Nood te Ophoven (Kinrooi). Op zaterdag en zondag van 14u00 tot 20u00.

vzw Dieren in Nood
Eygenweg 1, 3640 Kinrooi
14u00 - 20u00

Ik hoop dat je tijdens één van deze dagen een kijkje kan komen nemen. Van harte welkom om een praatje te komen doen :-)


LAST BUT NOT LEAST: TIP VAN DE SLUIER!!!

Zoals je weet is mijn missie om katten en hun cat parents gelukkig te maken. En ik wil graag méér mensen bereiken, om zo ook méér mensen en katten te kunnen helpen.

Misschien heb je mijn socials een beetje gevolgd, misschien ook niet. Maar als je ze gezien hebt, heb je wellicht opgemerkt dat ik met een 'secret projectje' bezig ben. Denk een combinatie van mijn passies: vormgeving, boeken en uiteraard ... katten. Dan denk je aan ...

een CAT PLANNER!!! 🤩 🤩 🤩

Studio Mie (https://studio-mie.be) is momenteel aan het werk om mooie graphics te maken en ikzelf ben het geheel aan het vormgeven. Het wordt een limited edition. Misschien éénmalig. I don't know.

Maar ik zou graag ook jouw mening weten, over de inhoud, over de indeling, over de vormgeving, wat moet er zeker inzitten ... Dus, als je zin hebt om hierover een kwartiertje met me te sparren mag me altijd even contacteren via sonja@dekatsulent.be en dan maak ik graag even tijd vrij. Als je me wil helpen, krijg je van mij sowieso een leuke korting of misschien wel een cat planner helemaal 'voor niet' 🥳


Heb jij nog ideeën die elke cat parent moet weten? Deel ze! Heb je vragen? Wil je iets specifiek weten? Stuur gewoon een reply op deze e-mail. Heb je vragen, wil je iets delen … gewoon doen!


Antwoord Quiz

Dit kattenras heet Lykoi. Lykos betekent in het Grieks wolf.

Het is een recent ras, ontstaan rond 2010 uit verschillende Amerikaanse mutaties. Deze katten hebben een uniek vachtpatroon. Het patroon heet 'ROAN' en bestaat uit 50/50 zwarte haren en witte haren. Dit patroon zie je o.a. bij honden en paarden, maar bij katten is de Lykoi uniek in zijn soort.

De vacht ontbreekt op verschillende plekken op het kopje, waardoor een soort masker ontstaat. Ze worden dan ook wel eens vergeleken met een weerwolf.


Goed mews, happy mews

Elke maand stuur ik je een e-mail met tips en weetjes. Op die manier leer jij je kat nóg beter begrijpen en leer je wat ze nodig heeft om een gelukkige, blije kat te zijn. Laat me zeker even weten wat je ervan vindt!

‘Goed Mews’ focust op de positieve zijde van ons (katten)bestaan en wil zo ook een lichtpuntje zijn om elke maand naar uit te kijken.

Heb je leuke ideeën, interessante suggesties of misschien concrete vragen? Stel ze! Je kan gewoon reageren op deze e-mail.

  • Ken jij een cat parent die ook goed wat Goed Mews kan gebruiken? Stuur hem dan gerust door.
  • Als je dit Goed Mews doorgestuurd kreeg, schrijf je dan hier in. Geen spam, beloofd!

STAY IN TOUCH! VOLG ME OP INSTAGRAM OF FACEBOOK

Hoogbaan 108, Dilsen-Stokkem, Limburg 3650
Unsubscribe · Preferences

De Katsulent

Read more from De Katsulent

De Katsulent #4 Hey Reader, Wat fijn dat je ook Goed Mews in je mailbox wilt. Aangezien je deze editie nét gemist hebt, stuur ik hem met plezier nog even na. Laat me zeker even weten wat je ervan vindt! Happy reading! Liefs Sonja Hier ben ik dan eindelijk. En intussen is de herfst in het land, korten de dagen en is het weer tijd 'to get cozy' onder een fleece dekentje, met een paar kaarsjes en een gezellig kopje koffie of thee erbij. Ook je kat geniet van deze dagen. Buiten kan ze jagen...

7 months ago • 5 min read

De Katsulent #4 Hey Reader, Hier ben ik dan eindelijk. En intussen is de herfst in het land, korten de dagen en is het weer tijd 'to get cozy' onder een fleece dekentje, met een paar kaarsjes en een gezellig kopje koffie of thee erbij. Ook je kat geniet van deze dagen. Buiten kan ze jagen achter de blaadjes die van de bomen vallen en binnen herontdekt ze de zachte, warme plekjes die in de zomer wat minder in aantrek waren. Als je kat vaker en langer in huis is, is het nu tijd om wat extra met...

7 months ago • 5 min read

De Katsulent #4 Hey Reader, Hier ben ik dan eindelijk. En intussen is de herfst in het land, korten de dagen en is het weer tijd 'to get cozy' onder een fleece dekentje, met een paar kaarsjes en een gezellig kopje koffie of thee erbij. Ook je kat geniet van deze dagen. Buiten kan ze jagen achter de blaadjes die van de bomen vallen en binnen herontdekt ze de zachte, warme plekjes die in de zomer wat minder in aantrek waren. Als je kat vaker en langer in huis is, is het nu tijd om wat extra met...

7 months ago • 5 min read
Share this post