profile

De Katsulent

Tijd voor Goed Mews! #4

Published 7 months ago • 5 min read

De Katsulent #4

Hey Reader,

Wat fijn dat je ook Goed Mews in je mailbox wilt. Aangezien je deze editie nét gemist hebt, stuur ik hem met plezier nog even na. Laat me zeker even weten wat je ervan vindt!

Happy reading!

Liefs
Sonja


Hier ben ik dan eindelijk. En intussen is de herfst in het land, korten de dagen en is het weer tijd 'to get cozy' onder een fleece dekentje, met een paar kaarsjes en een gezellig kopje koffie of thee erbij.

Ook je kat geniet van deze dagen. Buiten kan ze jagen achter de blaadjes die van de bomen vallen en binnen herontdekt ze de zachte, warme plekjes die in de zomer wat minder in aantrek waren.

Als je kat vaker en langer in huis is, is het nu tijd om wat extra met haar te spelen. Zo kan je die verminderde activiteit, die ze in de zomer in de tuin besteedde, wat compenseren. En is je kat een indoor kat, breng dan buiten naar binnen. Hoe?, dat lees je hieronder.


Snuffeltijd: eazy peazy geurverrijking

Het geurvermogen van je kat is één van de belangrijkste zintuigen die ze heeft.

De herfst brengt heel wat mogelijkheden met zich mee om geurverrijking voor je kat te voorzien. Haal je tuin of het bos naar binnen. Neem wat bladeren, dennenappels of kastanjes mee, een stukje mos, een stukje hout, vogelveertjes, steentjes ... Allemaal perfect verrijkingsmateriaal, zeker voor binnenkatten.

Verzamel je vondsten in een doos en presenteer het droge materiaal aan je kat.

Opgelet: eikels zijn giftig voor katten. Let erop dat je kat niet knaagt op eikels of eikenblaadjes opeet.

Je kan uiteraard ook een mooie schaal vullen, zodat je zelf ook kan genieten van de herfstsfeer.

Wil je het helemaal fun maken? Verstop dan een paar snoepjes tussen de blaadjes en laat je kat zoeken naar het lekkers.

De geuren verdwijnen na een tijdje en katten wennen vrij snel aan nieuwe dingen. Regelmatig afwisselen is dus de boodschap*.

Heb jij een leuke herfstverrijking voor je kat gemaakt? Tag me op instagram @dekatsulent of stuur me een berichtje!

*deze tip vind je ook terug in de gratis mini-gids '3 simpele tips om je kat mentaal en fysiek uit te dagen'.
Heb je hem nog niet? Download hem dan hier.


All you need is coffee and cats ...

Wisselvallig weer, je hebt net buiten materiaal verzameld voor je herfstdoos. Je komt binnen met een koude neus en dan kan een kopje koffie wel smaken. Maar wat hebben koffie en katten met elkaar gemeen?

Disclaimer: Dit artikel is 'totally random' en heeft niets met kattengedrag te maken, maar het is zòòòò grappig 😂. Hopelijk kan jij er ook mee lachen en laat ik je niet in 'total disgust' 😅 achter > let me know!

Echte koffieliefhebbers gaan deze koffiesoort kennen, kopi luak. Kopi Luak of civetkoffie is één van de meeste exclusieve en dure koffiesoorten ter wereld. Deze koffie wordt 'geproduceerd' door de civetkat*.

De wilde civetkat eet naast vlees, ook rauwe rode koffiebessen. De pit van deze koffiebes wordt niet verteerd en komt gefermenteerd er weer uit 🙈. Het fermentatieproces zorgt voor een unieke smaak. Vervolgens worden ze gewassen - oef -, gedroogd en geschild. De pitten worden handmatig 🥴 uit de ontlasting van de civetkat gehaald (en zijn dan ook nog eens moeilijk te vinden).

Dit zorgt voor de hoge prijs, maar het zou ook één van de lekkerste koffiesoorten zijn. Durf jij het aan hem te proeven?

*wilde civetkat: de koffiebessen waren al een hint, maar toch even in alle eerlijkheid ... ook al hebben ze heel wat overeenkomsten en doet hun naam en uiterlijk anders vermoeden, civetkatten zijn geen familie van de kat.


Koken voor katten

Elke kat heeft haar individuele voorkeur, maar probeer het onderstaande receptje zeker eens. Wie weet vindt ze het zo lekker dat je het kan gebruiken als beloning tijdens een (clicker)trainingsessie.

Maak een lekkere treat voor je kat: 'Kippenchips'

Voor 2 à 3 porties: 150g kippenborst, zonder vel

  1. Verwarm de oven voor op 150°
  2. Snij de kip in flinterdunne plakjes
  3. Optioneel: sla elk plakje voorzichtig plat tussen vellen vershoudfolie
  4. Leg de dunne plakjes op een bakplaat met bakpapier
  5. Bak gedurende 25 minuten
  6. Verlaag de temperatuur naar 100°, zet de ovendeur op een kier en laat de snack verder drogen gedurende 40 minuten
  7. Zet de oven uit en laat de chips nog een nachtje drogen.

Zorg dat de kippenchips volledig afgekoeld is en er geen restvocht is.

Doe de kippenchips in en luchtdichte container en bewaar koel en droog. Je kan dit een tweetal weken bewaren.

Wedden dat je kat dit heerlijk vindt? 😋

*no cats were harmed while making this picture. Het lijkt soms angstaanjagend echt, maar deze foto is overduidelijk AI.


Cat planner: update

Zoals je weet is het mijn missie om katten en hun kattenouders gelukkig te maken. Vorige maand lichtte ik al een tipje van de sluier dat er een leuke cat planner in de maak is.
Al zeg ik het zelf, hij gaat gewéldig worden. 🤩

Intussen kreeg ik heel wat toffe aanvullingen en tips (big thx 💛) die ik aan het verwerken ben. Ik ben dus de laatste hand aan het leggen aan de planner die structuur aanbrengt in jouw dagindeling, maar ook die van je kat.

Vragen zoals 'Wanneer moet ik ook alweer naar de dierenarts?', 'hoe zat dat met die ontworming?', 'Hoe vaak heb ik deze week gespeeld met mijn kat?', 'Wanneer was het dat mijn kat had overgegeven?' Al die zaken en meer zal je overzichtelijk kunnen bijhouden. Het wordt een must-have voor elke kattenliefhebber!

De planner loopt van januari tot januari.

Kan je - net zoals ik - niet wachten tot ie verschijnt? Binnenkort start de pre-order.

Zet je vrijblijvend op de wachtlijst en blijf op de hoogte.


Oktober is maand van de senior kat

Je bent het ongetwijfeld al ergens tegen gekomen: Oktober is maand van de senior kat. Er gaat deze maand extra aandacht naar onze oudjes en veel dierenartsen doen acties rond de senior check.

Katten verouderen - jammer genoeg - veel sneller als ons. Maar het is geen simpel rekensommetje om je kat haar leeftijd om te zetten in mensenjaren.

Hieronder een overzichtje. Zo zal je zien dat als je kat net kitten af is, je al een heuse puber in huis hebt.

Opgepast: Wetenschappelijk praatje over de senior (en dus 'a bit more serious') 😉

Onze katten worden steeds ouder, we willen ze zo lang mogelijk bij ons houden maar we willen natuurlijk ook dat ze een waardige oude dag hebben.

De meeste katten worden als 'senior' gedefinieerd vanaf de leeftijd van 10 jaar. Echter, sommige katten - afhankelijk van het ras - zullen al vanaf 7 à 8 jaar als senior beschouwd worden en bijhorende kwaaltjes krijgen. Leeftijd is daarom niet altijd een goede parameter.

Een nieuwer concept is dan ook 'frailty' of kwetsbaarheid en de 'frailty index' (hierbij worden een parameters zoals bijv. gewicht, uithoudingsvermogen, cognitieve conditie ... bekeken) wint stilaan aan belang.

Wil je meer weten over hoe je oudere katten kan ondersteunen? Op de website vind je een checklist met 12 tips.


Cats can purr their way out of anything 😉💛

Heb jij nog ideeën die elke cat parent moet weten? Deel ze! Stuur gewoon een reply op deze e-mail. Heb je vragen, is er iets onduidelijk, wil je iets delen … gewoon doen!


Ik hoop dat je deze 'Goed Mews' leuk vond!?
Deel de inhoud of je reactie dan zeker via mijn instagram of facebook pagina, zodat ook andere cat parents ervan kunnen genieten.

Goed mews, happy mews

Ik hoop dat je het een leuke editie vond!

Elke maand stuur ik je een e-mail met tips en weetjes. Op die manier leer jij je kat nóg beter begrijpen en leer je wat ze nodig heeft om een gelukkige, blije kat te zijn. Laat me zeker even weten wat je ervan vindt!

‘Goed Mews’ focust op de positieve zijde van ons (katten)bestaan en wil zo ook een lichtpuntje zijn om elke maand naar uit te kijken.

Heb je leuke ideeën, interessante suggesties of misschien concrete vragen? Stel ze! Je kan gewoon reageren op deze e-mail.

  • Ken jij een cat parent die ook goed wat Goed Mews kan gebruiken? Stuur hem dan gerust door.
  • Als je dit Goed Mews doorgestuurd kreeg, schrijf je dan hier in. Geen spam, beloofd!

Hoogbaan 108, Dilsen-Stokkem, Limburg 3650
Unsubscribe · Preferences

De Katsulent

Read more from De Katsulent

De Katsulent #4 Hey Reader, Hier ben ik dan eindelijk. En intussen is de herfst in het land, korten de dagen en is het weer tijd 'to get cozy' onder een fleece dekentje, met een paar kaarsjes en een gezellig kopje koffie of thee erbij. Ook je kat geniet van deze dagen. Buiten kan ze jagen achter de blaadjes die van de bomen vallen en binnen herontdekt ze de zachte, warme plekjes die in de zomer wat minder in aantrek waren. Als je kat vaker en langer in huis is, is het nu tijd om wat extra met...

7 months ago • 5 min read

De Katsulent #4 Hey Reader, Hier ben ik dan eindelijk. En intussen is de herfst in het land, korten de dagen en is het weer tijd 'to get cozy' onder een fleece dekentje, met een paar kaarsjes en een gezellig kopje koffie of thee erbij. Ook je kat geniet van deze dagen. Buiten kan ze jagen achter de blaadjes die van de bomen vallen en binnen herontdekt ze de zachte, warme plekjes die in de zomer wat minder in aantrek waren. Als je kat vaker en langer in huis is, is het nu tijd om wat extra met...

7 months ago • 5 min read
goed mews - leuke kattenconversaties

De Katsulent Hey catlover! Hey Reader! Het is weer tijd voor een goed mews en dus hopelijk een glimlach op je gezicht. Lees zeker helemaal tot het einde, want daar verklap ik mijn geheimpje. Ik kan er niet meer over zwijgen 😅. Maar eerst beantwoord ik een vraag die me regelmatig gesteld wordt. Happy reading!Liefs Sonja Is onze huiskat een kleine tijger? Ik krijg regelmatig de vraag of onze katten afstammen van tijgers of leeuwen. Wel nee of ja een beetje, maar toch niet echt … Het antwoord is...

8 months ago • 4 min read
Share this post